Gouds Film Festival X Nederlands Film Festival
Vier bekroonde korte films, speciaal geselecteerd door het Nederlands Film Festival, zijn op 14 juni exclusief te zien in het kader van het Gouds Film Festival.
Na de vertoning gaan de makers in gesprek met het publiek tijdens een Q&A – een unieke kans om meer te horen over het maakproces achter de films.
Kaarten voor het speciale programma GFF x NFF in Filmhuis Gouda zijn €11,70 en bestel je separaat via Filmhuis Gouda:
De Films

De Jackies (28′)
Regie & Scenario: Elvira Porcedda
* Winnaar Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor het beste regiedebuut.
Logline: Na een avondje feesten komt de 17-jarige Jackie haar toekomstige zelf tegen op de 7e verdieping van een verlaten kantoorgebouw. Door hun gesprek confronteert Jackie haar innerlijke onrust en de harde realiteit van haar toekomst, en vindt ze troost in de bitterzoete belofte van morgen.
Synopsis: Na een wilde nacht voelt Jackie (17) zich leger dan ooit. Na een bijna-aanrijding, ontmoet ze een een vrouw die beweert Jackie uit een verre toekomst te zijn. Hoe ziet deze toekomst eruit? En waarom is toekomstige Jackie juist hier? Samen bespreken ze haar leven en hoe dit het moment is waarop ze het meeste lijdt. Dat het gemakkelijker, en ook weer moeilijker wordt — én dat de Jackies de wereld moeten redden. Deze debuutfilm herinnert je aan de pijn van het puber-zijn en hoe ondanks dat, de overweldigende groot- en kleinheid van het bestaan het waard zijn.
Madhiha Duynhouwer produceerde, The New Producers Academy coproduceerde deze Sci-Fi film

Alleen hier ben ik thuis (7’)
Regie & scenario: Michael Hauwert
* Winnaar Wildcard Documentaire Nederlands Filmfonds
Logline: Hoe kijken tweede generatie Nederlanders met een migratieachtergrond naar hun geboorteland? Deze met anekdotes en gesprekken gevulde documentaire maakt de balans op over de twijfel of je je wel thuis mag voelen in Nederland.
Synopsis: Met welke micro-agressies krijgen tweede generatie Nederlanders met een migratieachtergrond te maken? Deze korte poëtische documentaire toont aan de hand van anekdotes, uiterlijke onzekerheden en ontladende gesprekken hoe telkens als de Ander behandeld worden geïnternaliseerd raakt. Afstuderend animator Michael Hauwert gebruikte rotoscoop-animatietechnieken om de anekdotes en gesprekken tot leven te wekken. Hij laat zien hoe alle geïnterviewden twijfelen of ze zich wel thuis mogen voelen in Nederland. Hoe vinden we dan toch de ruimte om de woorden te kunnen uitspreken: maar alleen hier ben ik thuis?
Michael produceerde de film zelf als afstudeerfilm van de HKU

Marleen (7’)
Regie &scenario: Jop Leuven
* Maakte deel uit van de Gouden Kalf Competitie en Laura Bakker won het Gouden Kalf voor Beste Acteerprestatie Korte Film.
Logline: Lena vertelt in groepstherapie over drie bepalende relaties, waaronder een onverwachte date met Marleen, die haar zelfbeeld voorgoed verandert.
Synopsis: In groepstherapie vertelt Lena over drie voor haar bepalende relaties: die met haar vader, haar eerste vriendje en over de onverwachte date met Marleen. Het is Marleens open blik die ervoor zorgt dat Lena anders naar zichzelf gaat kijken.
Justine Knijn produceerde in samenwerking met De Ontmoeting

Januari (24’)
Regie: Jetske Lieber & Scenario: Jim Sluis
* winnaar KNF prijs (Kring van Nederlandse Filmjournalisten) voor beste eindexamenproductie
Logline: Coming-of-age-drama over een twintiger wiens nieuwe jaar begint met liefdesverdriet. Hij worstelt zich als nieuwbakken single door allerhande sociale momenten en ontdekt dat hij zichzelf opnieuw moet uitvinden.
Synopsis: Twintiger Willem ontwaakt begin januari met liefdesverdriet. En met existentiële vragen. Wie is hij eigenlijk als persoon zonder zijn ex? Zonder zijn vertrouwde houvast besluit Willem een nieuwe vorm aan te nemen, door naar zichzelf te zoeken in de ander. Zo worstelt hij zich in dit coming-of-age-drama door kringverjaardagen, donkere dansvloeren en klimaatactietrainingen. Daar verandert hij in deze afstudeerfilm als een kameleon van identiteit. Tot Willem ontdekt dat hij zijn eigen kleur moet aannemen.
Julia Voets produceerde voor de Nederlandse Filmacademie.